Owers House / John Pardey Architects

first_imgManufacturers: Kalzip, NR Taylor Bricks, Nemetschek, RIW, Schüco, TyvekSave this picture!© James MorrisRecommended ProductsWindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsDoorsLonghiDoor – HeadlineDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20Text description provided by the architects. Sitting on the banks of the Falmouth estuary, the site faces west with views south towards the sea. Immediately below the site lies the Grade II listed house ‘Creek Vean’ designed by Norman Foster and Richard Rogers, then practicing as ‘Team 4’ that was built in 1966 and is perhaps the finest house built in the 1960s in England. The presence of such an important modernist house immediately­ below the site sets a very high standard indeed.Save this picture!© James MorrisSave this picture!Elevations and PlanSave this picture!© James MorrisThe plan of Creek Vean is split into two wings by a grass-covered staircase and opens to the views through splayed rooms – our design takes a cue from this is also splitting the house into two distinct elements – a bedroom/study wing that sits along the contours, and a living wing that runs against the slope. A bridge provides access into the glazed hallway between these two forms.Save this picture!© James MorrisFrom the lane, the house appears as slightly mysterious ‘blank’ walls, with a bridge inviting entrance into a glazed atrium (a solid front door prevents the immediate view until opened). The walls are clad in a dark, almost black, timber cladding, heightening the sense of mystery and evoking traditional tarred Cornish fishermen’s buildings. To the southern side, a two-story-high wing contains bedrooms and study spaces, lit from a high-level clerestory to the north.Save this picture!© James MorrisBedrooms are fully glazed and set back beneath an over-sailing roof offering solar shading, while balconies shade the lower floor rooms. From the west, the upper timber level sits atop a chalky brick base to appear to ‘float’. To the northern side, a flat-roofed living room incorporating kitchen, dining and utility spaces project out into the site in a dramatic cantilever above the dropping site – so that the living room gains fabulous views out across the estuary. The deep roof overhangs also prevent any glare when viewed from the estuary or from across the Creek.Save this picture!© James MorrisSave this picture!SectionsSave this picture!© James MorrisThis cantilevered living space would make not just an extraordinary place to live among the treetops, but a dramatic architecture to complement Creek Vean. A chimney – the epitome of home and Englishness – impales the living wing and creates a bbq space on the sheltered terrace below. The house has solar panels set flat on the living wing roof and the pitched roof over the bedrooms is designed to receive photovoltaic panels.Save this picture!© James MorrisProject gallerySee allShow lessDavid Street House / Murray Legge ArchitectureSelected ProjectsHalo House / Breathe ArchitectureSelected Projects Share Photographs Houses 2015 CopyHouses•Feock, United Kingdom Architects: John Pardey Architects Area Area of this architecture project Photographs:  James Morris Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/917564/owers-house-john-pardey-architects Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/917564/owers-house-john-pardey-architects Clipboard Owers House / John Pardey Architects ArchDailycenter_img Year:  Save this picture!© James Morris+ 27Curated by Paula Pintos Share “COPY” United Kingdom CopyAbout this officeJohn Pardey ArchitectsOfficeFollowProductsWoodBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesFeockUnited KingdomPublished on May 22, 2019Cite: “Owers House / John Pardey Architects” 22 May 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogFaucets / SinkshansgroheKitchen SinksGlass3MSun Control Window Film in MarkthalPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceRetractable StructuresShadeFXRetractable Canopies in Beverly HillsPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsSpecialty Facade SystemsWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingSkylightsVELUX CommercialLonglight 5-30° – Modular SkylightsBars / Wire / MeshJakobWebnet – Sports NetSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Ceiling SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteHanging LampsLuminisPendant Lights – HollowcoreHandicap BathroomAamsco Lighting, Inc.Mirror-Lux LED Illuminated MirrorMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Area:  282 m² Year Completion year of this architecture project Projects Owers House / John Pardey ArchitectsSave this projectSaveOwers House / John Pardey Architects “COPY”last_img read more

Read more