Casa Cozumel / Sordo Madaleno Arquitectos

first_img 2017 ArchDaily CopyHouses•Mexico Mexico Casa Cozumel / Sordo Madaleno ArquitectosSave this projectSaveCasa Cozumel / Sordo Madaleno Arquitectos ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/909885/casa-cozumel-sordo-madaleno-arquitectos Clipboard Save this picture!© Rafael Gamo+ 24Curated by Danae Santibañez Share Architects: Sordo Madaleno Arquitectos Area Area of this architecture project Year:  Area:  1325 m² Year Completion year of this architecture project Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/909885/casa-cozumel-sordo-madaleno-arquitectos Clipboard CopyAbout this officeSordo Madaleno ArquitectosOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMexicoPublished on January 22, 2019Cite: “Casa Cozumel / Sordo Madaleno Arquitectos” [Casa Cozumel / Sordo Madaleno Arquitectos] 22 Jan 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsCabinetsFlorenseCabinet – FloAirWood Boards / HPL PanelsBruagStair Railing – CELLON®LightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenBathroom AccessoriesBradley Corporation USAHigh Speed Hand Dryers – Aerix+BoardsForestOneLaminate – EGGER laminatesAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Metal PanelsRHEINZINKPanel Systems – Horizontal PanelWall / Ceiling LightsA-LightAccolade Wall Light at River Dental OfficeBricksStröherClinker Brick Slips – StiltreuMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Casa Cozumel / Sordo Madaleno Arquitectos “COPY” Photographs:  Rafael GamoDirector Of Project:Andrés CajigaDesign Manager:Luis HernándezDesign Team:Daniel López Marino, Gabriela Puente HurrleInterior Designer:Sordo Madaleno ArquitectosDirector Of Interiors:Nadia BorrásInteriors Team:Carmen CantúEngineering Coordination:Marcos Hernández RodríguezEngineering Team:Juan Carlos Díaz, Héctor RuizMedia And Marketing:Rosalba Rojas, Daniela Cruz, Daniela RosasStructural Engineering:Jaime PalaciosElectric Engineering:Fernando FríasEngineering A/C:Noe IbañezSystems Engineering And Special Installations:Fernando MerinoHydrosanitary Engineering:Pedro MedinaConstruction:Constructora NALUM, ing. Roberto SidotiArchitect In Charge:Javier Sordo Madaleno BringasDirector Of Architecture:Javier Sordo Madaleno de HaroCountry:MexicoMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Rafael GamoRecommended ProductsWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXDoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesWindowsJansenWindows – Janisol PrimoText description provided by the architects. On the beautiful island of Cozumel in Quintana Roo, Mexico, this 1,325 sqm luxury residential project is located on a 5,200 sqm site with abundant local vegetation and 38 meters of beachfront, offering superb views of the Mexican Caribbean.Save this picture!© Rafael GamoThe project is based on the guiding concept of fully respecting the site and its existing vegetation, resulting in a design that reflects a clear unity between the contemporary language and natural surroundings.The undulating topography of the terrain includes a significant natural depression at the center. The residence is sited over this hollow, allowing the vegetation to continue beneath the project and to integrate itself organically into the habitable spaces.Save this picture!© Rafael GamoSave this picture!Ground floor planSave this picture!© Rafael GamoThe architectural program is contained over two levels which connect by means of bridges and terraces to the exterior pool and beach areas. In volumetric terms, the project forms an L-shape with an interplay of solids and voids in its façades that depend on the interior functions to create interesting spatial relationships between inside and outside. In this way, each room is provided with cross ventilation and natural illumination.Save this picture!© Rafael GamoThe main access to the house is situated to the north-east, close to the site boundary, and distributes the circulation of social and private areas on the ground floor. Save this picture!© Rafael GamoSave this picture!First floor planSave this picture!© Rafael GamoOn the same level, facing the beach, are the social areas of the dining room, kitchen, and a wet bar—providing a transition to the beach—while the first four rooms and their respective services are located in a volume that lies perpendicular to the line of the beach, with views onto the internal garden.Save this picture!Section BOn the first floor are the master bedroom, two complementary bedrooms—all with terraces facing the sea—a family room contained by glass panels and an outdoor lounge with a reflecting pool that enhances the views over the internal garden.Save this picture!© Rafael GamoThe fewest possible materials were used, guided by their functionality and aesthetic qualities in terms of blending into their surroundings. These principally included the use of white cement mixed with the “dirty” water produced by the bark of the chukum tree to create a naturally waterproof finish for exterior and interior walls, together with a local limestone cladding for the external walls.Save this picture!© Rafael GamoProject gallerySee allShow lessToronto Central YMCA / Diamond Schmitt ArchitectsSelected ProjectsConstruction Begins on Powerhouse Company’s ING Pavilion in AmsterdamArchitecture News Share “COPY” Houses Projectslast_img read more

Read more